Sortera efter
Pris˄˅

GUIDE - VÄLJA RÄTT

Vilken flytväst behöver du?

Det finns 4 olika kategorier för flytvästar. Flytvästen ska hålla dig flytande med god marginal. Därför mäts bärigheten i newton. Den lägsta kategorin 50 Newton motsvarar en allroundväst utan krage och håller en person på 80 kg flytande. Det är dubbelt så mycket bärighet som behövs då samma person bara behöver 25 Newton för att hålla sig flytande.  Det krävs ändå simkunnighet eftersom den inte vänder personen till ryggläge. I den här kategorin ingår allroundflytvästar, flytvästar för vattensport, funktionsflytvästar och flytkläder. Det brukar bli en bra balans mellan funktion, rörelsefrihet och flytförmåga. Läs mer om egenskaperna under respektive rubrik.

För dig som vill vara extra trygg, välj uppblåsbar flytväst som vänder dig i ryggläge om du ramlar i vattnet. Detsamma gäller de traditionella räddningsvästarna på 100 Newon.  För barn rekommenderar vi alltid krage.  Uppblåsbara barnflytvästar finns numera från 20 kg, även om vi rekommenderar att barnet är något äldre så den kan förstå vad som sker när västen blåser upp sig.

NEWTONKLASSNING AV FLYTVÄSTAR OCH FLYTKLÄDER

50 Newton / EN 393 / EN ISO 12402-5
Flytvästar och flytkläder som håller en person flytande med god marginal men kräver simkunnighet eftersom den inte vänder dig i ryggläge. För simkunnig person från 25 kg uppåt.

100 Newton / EN 395 / EN ISO 12402-4
Räddningsvästar i 100N-klassen har flytkraften koncentrerad framtill och har stor krage. Västen hjälper en person till ryggläge. 100N-flytvästar är lämpliga för både simkunniga och icke simkunniga personer.

150 Newton / EN 396 / EN ISO 12402-3
Uppblåsbara räddningsvästar som när de är uppblåsta har god vändningsförmåga. Finns med    automatisk eller manuell gasuppblåsning. Uppblåsbara räddningsvästar erbjuder i ouppblåst form inte någon bärförmåga. För personer från 40 kg.

275 Newton/EN ISO 12401
Uppblåsbar räddningsväst med extra mycket bärighet i första hand för yrkestrafiken eller för dig som har extra mycket att bära på i fickor etc. Finns både som SOLAS, dvs med extra lunga och som enkel lunga.

VILKEN STORLEK SKA DU VÄLJA?

En flytväst ska passa! Den ska sitta stadigt, men bekvämt, och inte glida omkring på kroppen Detta är faktiskt viktigare än att det står exakt rätt vikt på etiketten. Och barnen ska aldrig ha flytvästar ”att växa i”. Flytvästen är din viktigaste livförsäkring när du är ombord.